10 tips om meer omzet te genereren tijdens de eindejaarsperiode in de horeca

Ondernemen Gezien op Instagram
Horeca draait om gastvrijheid. Je gasten verrassen, in de watten leggen en een fijne ervaring geven. De eindejaarsperiode is hét moment waarop die gastvrijheid nog belangrijker wordt. Daarom delen we deze 10 tips om meer omzet te genereren met je horecazaak of cafetaria. Of je nu een restaurant, cafetaria, brasserie, café of winterbar hebt, met deze tips kan je gegarandeerd aan de slag.
10 tips om meer omzet te genereren tijdens de eindejaarsperiode in de horeca

Open je tijdens de feestdagen of niet?

De eerste belangrijke keuze die je moet maken, is beslissen of je de deuren opent tijdens de feestdagen of niet. Het zijn namelijk ook voor jou feestdagen en de personeelskosten zijn op deze dagen vaak torenhoog. Bepaal voor jezelf of je jouw zaak sluit, thuisbezorging voorziet of er helemaal voor gaat. Je bent niet de enige die twijfelt: steeds meer zaken sluiten met Kerst of met Oud en Nieuw. De zaken die wel openen, doen het vaak goed: de reserveringen stromen binnen en ze zijn vaak weken op voorhand al volzet.

Als je er in slaagt om rendabel je zaak te openen in de eindejaarsperiode, loont het dus zeker. Zit je toch met twijfels over de feestdagen, dan kan je in de periode voor en na, extra omzet realiseren met een afhaalmenu en/of een winterterras.

Met een succesvol terras genereer je meer omzet tijdens het volledige na- en voorjaar.

10 tips om een hogere omzet te realiseren in je horecazaak of cafetaria

In dit artikel vind je tien concrete tips voor cafetaria- en horecaondernemers om de eindejaarsperiode optimaal aan te vangen: van de samenstelling van je menu tot het aanbieden van online cadeaubonnen. 

1. Beperk de keuze

Een goede eindejaarskaart beperkt het aantal keuzes. Wist je dat onderzoek al vaker aangetoond heeft dat meer keuzes tot minder tevreden horecagasten leiden? Door te veel keuzemogelijkheden krijgen ze namelijk het gevoel dat ze iets missen, ongeacht de keuze die ze maken. Help je gasten daarom door een selectie van lekkere - en voor jou interessante - combinaties aan te bieden. In een kledingwinkel krijg je bij een broek ook vaak een riem aangeboden, of bij een hemd een stropdas. Bied dus combinaties aan, zoals een borrelhapje bij het aperitief. In ons uitgebreide assortiment vind je gegarandeerd iets lekkers (en eenvoudig klaar te maken) voor je gasten.

            Extra: Zet zeker een wintercocktail zoals een espresso-martini, een uniek winterbier of een ander winters drankje op je kaart. Drankjes zijn altijd goed voor een mooie marge, zeker als je ze slim combineert. Hier lees je meer tips om aan upselling in de horeca te doen.

Afbeelding
Combineer cocktails en snacks I tips om meer omzet te genereren

 2. Werk met een vast menu

Nog een stapje verder is het aanbieden van een vast menu. Zo neem je de keuzestress van je gasten helemaal weg en kunnen ze zonder zorgen genieten. Een bijkomend voordeel van zo’n holiday menu is dat je de toppers van je zaak kunt aanbieden, en dat je tegelijkertijd je keuken werk bespaart. Omdat steeds dezelfde gerechten in eenzelfde volgorde bereid moeten worden, is het leven van je personeel plots een stuk eenvoudiger.

   Extra: Zorg dat je personeel weet welke menu-items lage voorbereidingstijden (en hoge winstmarges) hebben, zodat ze tijdens drukke momenten jouw gasten wat kunnen sturen. En bied ook een menu-versie met aangepaste wijnen/dranken aan!

3. Maak het extra bijzonder tijdens de feestdagen

Goed, je hebt een menu met je topgerechten en enkele klassiekers. Maar durf nu eens op zoek te gaan naar iets om je gerechten net dat tikkeltje meer te geven. In plaats van een klassieke vleeskroket, kan je voor een vegetarische variant gaan zoals een Van Dobben Vegetarische croquet. Dat hoeft niet altijd in de bereiding, maar kan ook met de presentatie. Of zorg voor dinner and a show door het laatste deel van het gerecht aan tafel te bereiden of bijvoorbeeld een stukje vlees op een pannetje met rokend stro te serveren. Dat schept meteen een heel andere sfeer. Durf uitpakken met extra opvallende snufjes, het zijn vaak die zaken die je gasten onthouden en die ze de volgende dag vertellen aan vrienden en familie.

   Extra: Met een klassieke snack kan je creatief aan de slag. In dit artikel ontdek je maar liefst 5 variatietips van de kroket om je gasten mee te verrassen.

Afbeelding
Extra creativiteit en presentatie tijdens de feestdagen I tips om omzet te verhogen

4. Organiseer extra eetmomenten 

Naast je menu en de presentatie, kan je nadenken over welke andere opties je hebt. Zijn er bijvoorbeeld veel winkels in je buurt, dan kan je misschien een High Tea, High Fry of lekkere brunch serveren. Zit je in een meer zakelijke buurt dan is het wellicht slim om uit te pakken met cateringopties of je zaak beschikbaar te stellen voor recepties, vergaderingen en bedrijfspresentaties. Ook bedrijven hebben het vaak druk tijdens de feestdagen  (en ze vieren die ook graag). Door hen een locatie en menu aan te bieden, vul je je zaak tijdens de meer rustige momenten.

Nog meer ideeën nodig?

  • Bied cocktail kits aan waarmee gasten thuis (of op een bedrijfsfeestje) zelf hun cocktails kunnen maken.
  • Beerpairings vallen vaak in de smaak.
  • Al in het voorjaar, maar begin februari is het Chinees nieuwjaar. Ideaal voor een Aziatische avond.
  • En als je zaak het toelaat, waarom niet eens gasten in de keuken uitnodigen voor een kook-workshop of een tasting?

5. Creëer (een beetje) schaarste

Door je kaart te beperken, ontneem je je gasten wat keuzestress, maar je kan natuurlijk ook net op die stress inspelen. Mensen missen niet graag iets, dus als je een bepaald gerecht slechts voor een beperkte tijd op je kaart zet, zullen ze daar sneller voor kiezen. Enkel en alleen omdat ze dat later niet meer kunnen. Door regelmatig van gerechten te wisselen, geef je je (vaste) gasten bovendien meer redenen om terug te komen.

6. Beloon je trouwe gasten

Vaste, terugkerende gasten moet je sowieso koesteren. De rustige periodes net na Oud en Nieuw of op het einde van het voorjaar zijn geschikt om je trouwe bezoekers even extra te belonen. Geef ze een korting, een ‘uniek’ menu of een gerecht dat nog niet op je kaart staat. Hoe persoonlijker, hoe beter.

   Suggestie: Vernoem eens een gerecht of drankje naar een vaste gast, of vraag feedback op je (nieuwe) gerechten, menukaart of interieur.

Afbeelding
Verwen je gasten extra I tips om omzet te verhogen voor horeca

7. Bedien je gasten thuis 

Als je toch beslist om niet te openen tijdens de feestdagen, kan je nog steeds overwegen om take-away aan te bieden. Of de combinatie, als je wel open bent.

            Extra: Op onze website vind je meer dan 20 artikels over take-away en thuisbezorging.

Veel horecazaken zijn tijdens de verplichte sluiting(en) al aan de slag gegaan met take-away. Zoek je toch nog extra tips? Of wil je weten hoe je take-away of aan huis leveren goed aanpakt? Download dan de wintereditie van de terrasgids. Daar lees je over de keuze tussen leveren of laten afhalen en hoe je ervoor zorgt dat je gasten je zaak onthouden. 

8. Betrek je personeel

Twee paar handen verzetten meer werk dan één, hetzelfde geldt voor het bedenken van ideeën. Inspraak krijgen werkt bovendien motiverend, waardoor het enthousiasme van je team vaak ook op je gasten afstraalt. Heeft je team te veel ideeën: laat ze stemmen. Noteer de ideeën op een krijtbord, geef iedereen drie stemmen en snel wordt duidelijk wat de populaire suggesties zijn.

9. Investeer in je (online) zichtbaarheid

Je tot in de puntjes voorbereiden op de feestdagen, maar je gasten daarvan niet op de hoogte brengen, zou jammer zijn. Geef zowel in je zaak als online aan of je open bent en deel alvast welke plannen je hebt (denk aan je holiday menu, speciale serveeracties of extra eetmomenten).

Wees ook niet bang om actief naar reviews te vragen. Dat kan op een leuke en creatieve manier, bijvoorbeeld door de vraag op een leuke manier op de kassabon te zetten of door een leuk kaartje af te geven bij de rekening of het overhandigen van de jassen.

Ontdek meer marketingtips voor je horecazaak of cafetaria.

10. Bied cadeaubonnen aan

Geef jouw gasten de mogelijkheid om jouw zaak “cadeau te doen”. Een ervaring (lees: komen eten bij jou) is altijd een origineel geschenk. Je onderschat trouwens hoeveel mensen op zoek gaan naar last-minute geschenken, niet enkel voor de feestdagen, maar ook voor verjaardagen en andere feestmomenten. Ideaal om op in te spelen als horeca- of cafetaria ondernemer.

Net zoals je best je activiteiten voor de feestdagen goed zichtbaar maakt, in je zaak en op je website of sociale media, doe je dat best ook voor cadeaubonnen. Als je gasten het niet weten, zullen ze er zelf ook niet aan denken of naar vragen.

Er is geen unieke formule voor succes, behalve een goede voorbereiding

Mocht er één succesformule bestaan, zouden er geen horecazaken meer sluiten. Jouw zaak, en die van je concurrenten, hebben allemaal eigen troeven, kansen en uitdagingen. Wat wel universeel van toepassing is, is dat er geen grens staat op een goede voorbereiding. Een goed begin, is het halve werk. Nietwaar?

Ben je nog op zoek naar originele borrelhapjes of gerechten op je menukaart die je leven eenvoudiger maken tijdens deze drukke eindejaarsperiode? Bekijk dan zeker ons assortiment met smakelijke snacks, vertrouwde klassiekers en vegetarische alternatieven.

Ontdek het meest volledige assortiment voor cafetaria's en horecazaken