Je eigen cafetaria beginnen? Dit is alles wat je moet weten!

Ondernemen Fastservice Ondernemersverhalen
Droom je van een eigen cafetaria? Een leuke plek waar je gasten kan ontvangen en verwennen met de lekkerste snacks? Super! Maar… hoe begin je daar nu aan?
Tips om een eigen cafetaria of snackbar te beginnen

Je eigen cafetaria. Het is voor velen een droom. Misschien deed iemand in je familie het? Of je werkt als medewerker in een bestaande zaak, en wil zelf aan de slag? Het maakt op zich niet uit wat je inspiratie is. Om van je droom een realiteit te maken heb je vooral passie, hard werken en de tips uit dit artikel nodig. Een gezonde portie lef mag uiteraard ook niet ontbreken.

Bij Gwenny & Rob, de zaakvoerders van cafetaria Biej de Meule in Sint Odiliënberg, speelde het idee van een eigen zaak al langer door hun hoofd. De ouders van Gwenny hebben al vele jaren een eigen cafetaria en ook haar broer heeft een eigen zaak. Alleen was het voor Gwenny & Rob wachten op die ene, juiste kans. Die kwam pas op vakantie, toen ze toevallig een link naar een vrijgekomen cafetaria doorgestuurd kregen.

Ook Andy Broer, uitbater van Het Friethuys in Kaatsheuvel, kreeg de passie voor horeca van thuis uit mee en werkte zelf meer dan 10 jaar in een cafetaria. Het bleef een grote stap om zelf een cafetaria te beginnen, maar hij wist waar hij aan toe was.

Doorheen dit artikel delen Andy, Gwenny en Rob hun eigen persoonlijke ervaringen om jou op weg te helpen.

Start je eigen cafetaria in 7 stappen

Om een eigen cafetaria of snackbar te beginnen, doorloop je een aantal stappen:

  1. Het idee: wat ga je doen en hoe je het gaat aanpakken?
  2. Hoe kom je aan de financiële middelen?
  3. Wat heb je administratief nodig?
  4. Welke locatie kies je, en neem je bijvoorbeeld een bestaande zaak over of niet?
  5. Heb je personeel nodig?
  6. Wat zet je op het menu?
  7. Welke acties krijgen je gasten in je zaak?

Op zoek naar meer informatie, tips, en acties voor ondernemers? Meld je aan op Snack Extra en geniet van extra veel voordeel.

Afbeelding
Snack Extra - Extra veel voordeel voor ondernemers

 

Het idee: werk een ondernemingsplan uit voor je cafetaria

Wil je een eigen cafetaria of snackbar beginnen? Dan ga je best niet over één nacht ijs. Het helpt om op voorhand goed na te denken over wat je wil doen. Daarom is het belangrijk om een ondernemingsplan te schrijven. Het geeft jou niet alleen meer houvast, zo’n plan staat goed tijdens gesprekken met potentiële investeerders en/of de bank.

Wat je daarin zet, verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar een aantal zaken komen altijd terug:

  • Begin met een samenvatting: omschrijf in 1 pagina hoe je jouw zaak ziet.
  • Werk daarna jouw concept verder uit en beschrijf concreet hoe je zaak zal draaien (personeel, leveranciers, menu, …)
  • Vertel de lezer vervolgens waarom jouw cafetaria of snackbar goed zal werken.
    • Misschien heb je een toplocatie op het oog?
    • Welke troeven heb jij ten opzichte van concurrentie?
    • Via welke kanalen ga je je gasten bereiken?

Meer tips om tot een goed ondernemingsplan te komen, vind je op de website van de KvK.

Soms is het gat in de markt zó duidelijk, dat een ondernemingsplan niet veel tijd vereist. Gwenny en Rob startten Biej de Meule zelfs zonder businessplan. Ze hadden als voordeel dat ze helemaal geen concurrentie hadden in Sint Odiliënberg. Ze zijn nog steeds een van de weinigen in de regio die verse friet serveren. Daarbij genieten ze van een soort gunfactor: de buren en omwonenden vinden het heel erg leuk dat er iemand uit de buurt de cafetaria runt.

Het kan dus meezitten, al kun je het beste eerst iets op papier zetten.

Financiële middelen

Een eigen zaak begin je niet zomaar. Je hebt geld nodig voor het aanschaffen van keukenapparatuur en de vaste lasten zoals de huur. Maar ook met reserveringssystemen, je interieur, marketing- en personeelskosten moet je rekening houden.

Het is moeilijk om te bepalen hoeveel geld je gemiddeld nodig hebt om een eigen cafetaria te starten. Focus je op bezorging of ga je voor een snackbar dan heb je aan een bakwand voor de keuken al snel genoeg. Maar als je een gezellige cafetaria wil openen met een hip interieur, zal je wat meer moeten uitgeven. Stel dus zeker een financieel plan op, waarin je het budget berekent dat je nodig hebt om je idee uit te voeren. Doe het voor jezelf, voor de bank en voor je boekhouder.

Reken na op papier:

  • Welke financiële middelen je nodig hebt om te starten
  • Of je al dan niet een financiering nodig hebt
  • Wat er nodig is om de zaak te laten draaien
  • Welke inkomsten je nodig hebt om rendabel te zijn
  • Hoeveel je nodig hebt om zelf van te leven

Opnieuw biedt de KvK veel informatie en handige tools om je hierbij te helpen.

Wil je een franchise openen? Hou er dan rekening mee dat je vaak een vergoeding moet betalen voor de naam en het intellectuele eigendom van het restaurant. Het hoofdkantoor van jouw franchise helpt je graag verder met meer informatie over de vergoedingen. Maar ook dan is het aangewezen om zelf te rekenen. Andy investeerde veel tijd in het financiële luik van zijn businessplan. Hij zou in zee gaan met Restaria en wou zeker zijn dat het een rendabele keuze was.

Afbeelding
Vergunningen zoals een terrasvergunning - wat is er nodig om een cafetaria te starten?

 

Administratie: is het echt zoveel gedoe? Wat heb je administratief nodig?

Er wordt veel gezegd en geschreven over de administratie die nodig is om een zaak op te starten. Al valt dat volgens onze ondernemers best mee. Zowel Andy, Gwenny en Rob hebben dit niet als een drempel ervaren. Laat je dus zeker niet afschrikken!

Om een cafetaria op te richten, heb je eigenlijk maar drie belangrijke dingen nodig:

  • Schrijf je zaak uiterlijk een week na je start in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat kan gewoon online.
  • Je hebt een zakelijke bankrekening nodig.
  • Tot slot moet je zeker een exploitatievergunning aanvragen. Meestal volstaat dat, maar vraag zeker na bij je gemeente of je nog bijkomende vergunningen nodig hebt.

Een overzicht met de meest voorkomende vergunningen vind je op de website van Koninklijke Horeca Nederland.

Kies de juiste rechtsvorm

Een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv). Het zijn de drie meest voorkomende ondernemingsvormen bij horecabedrijven. Elke vorm heeft voor- en nadelen, informeer je dus goed voor je een keuze maakt. Zo weet niet iedereen dat je ook als eenmanszaak personeel kan aannemen. Je keuze heeft invloed op de belastingen die je moet betalen, wie er aansprakelijk is en of er al dan niet extra administratie - zoals specifieke verzekeringen - nodig is.

Start je met personeel? Dan komt er meteen wat meer administratie bij. Maar ook daar zijn oplossingen voor. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die je helpen met personeelsadministratie zoals personeelsdossiers, arbeidsovereenkomsten, urenadministratie en salarisbetalingen zodat jij kan focussen op je échte passie.

Kies de locatie van je snackbar of cafetaria

Locatie, locatie, locatie. Belangrijk in vastgoed, maar minstens even belangrijk voor een cafetaria. Er zijn drie zaken om rekening mee te houden:

  • Hoeveel kost het jou, of je nu huurt of koopt?
  • Wie woont, werkt en leeft in de buurt?
  • Heb je veel directe - en indirecte - concurrentie?

De antwoorden op deze vragen zullen je helpen bepalen of het een goede zet is om je cafetaria hier te beginnen… of niet.

Tip: Neem je een bestaande zaak over? Dan is het altijd interessant om uit te zoeken waarom de vorige zaak stopt of sluit. Ga eens langs bij de buren of spreek met een aantal klanten. Dan hoor je misschien een heel ander verhaal waar je uit kan leren.

De keuze van Andy om een bestaande zaak om te toveren tot Het Friethuys was snel gemaakt. De cafetaria:

  • Bevindt zich vlak aan het Anton Pieckplein - ook in Kaatsheuvel, niet in de Efteling
  • In een grote stad met veel toerisme en vakantiegangers
  • Aan een straat met veel voorbijgangers

De drukte maakte het risico om een zaak te openen veel minder groot. Bovendien koos Andy voor een streek waar hij vertrouwd mee was. Hetzelfde geldt voor Rob & Gwenny. Een zaak beginnen in een regio waar je niet vertrouwd bent, houdt veel meer risico’s in. Je mist voeling met de doelgroep, je hebt nog geen netwerk, … Het kan zeker, maar bereid je dan extra goed voor.

Afbeelding
Personeel, de grootste uitdaging van startende ondernemers

 

De grootste uitdaging: personeel

Een cafetaria uitbaten, daar komt heel wat bij kijken. Je zal dus personeel nodig hebben. Makkelijker gezegd dan gedaan, want goed personeel vinden in de horeca is één van de grootste uitdagingen. Onze ondernemers achter Biej de Meule en Het Friethuys bevestigen dit.

Zo startten Gwenny en Rob ruim op tijd aan hun zoektocht. Met flyers maakten ze bekend dat ze op zoek waren. Ze vreesden dat niemand zich zou aanmelden, al bleek dat niet het probleem: veel kandidaten meldden zich. De uitdaging lag echter bij het kiezen van de juiste mensen. Veel jongeren willen vooral geld verdienen, maar ze willen er niet allemaal even hard voor werken.

Met jongeren en studenten werken, via eigen aanwerving of een rekruteringsbedrijf, is vaak voordelig. Hou er alleen rekening mee dat je werknemers komen en gaan: ze studeren af, gaan ergens anders op kamers, verhuizen, … en dan moet je opnieuw op zoek.

Tip: Werk je liever niet met een bedrijf voor je personeel, tijdelijke contracten of flexwerkers? Laat je dan goed begeleiden door je boekhoudkantoor. Bijvoorbeeld voor het uitbetalen van de salarissen en het bijhouden van alle administratie voor de belastingen.

Zorg voor een match tussen doelgroep en menu

Een plan, financiële middelen, vergunningen, locatie en personeel. Maar wat zet je op je menu? Ga je voor hippe, loaded snacks? Een uitgebreid assortiment borrelsnacks? Verbinding met je doelgroep en ervaring helpen je daarbij. Andy had dankzij zijn ervaring in de sector al een goed idee hoe zijn ideale menu eruitzag. Binnenkort opent hij een tweede zaak, waar hij in de eerste plaats dezelfde opties zal aanbieden. Al houdt hij rekening met het feit dat iedere streek anders is en er na verloop van tijd meer variatie ontstaat.

Afbeelding
Menu - tips om een cafetaria te beginnen

 

Weet je niet waar je moet starten? Er zijn snacks die populair zijn in elke cafetaria, zoals de frikandel of kroket. Daarnaast is het goed om met (potentiële) gasten te praten om te achterhalen wat ze willen. Enkele weken na de opening, kan je vaak al bepaalde trends waarnemen:

  • Komen je gasten voor een snelle hap? Of blijven ze langer hangen?
  • Worden sommige snacks of gerechten meer besteld?
  • Zijn er sauzen die meer of minder besteld worden?

Natuurlijk zal je locatie ook een rol spelen: ligt je zaak dicht bij een school of industriezone, dan kan je daarop inspelen. Zowel met je menu als met je openingsuren. Ligt je cafetaria dan weer dichter bij een uitgaanszone, dan zal je menu er weer net iets anders uitzien.

Vergeet zeker niet om voldoende vegetarische snacks aan te bieden.

Tip: heb je hulp nodig bij het samenstellen van je aanbod? In dit artikel delen we tips om de juiste snacks te kiezen voor jouw cafetaria.

Bereik nieuwe gasten

Misschien was de bouw of renovatie van je cafetaria al zichtbaar in de buurt, waardoor de nieuwsgierigheid van je buren werd aangewakkerd. In de meeste gevallen zal je nog wat extra reclame moeten maken om gasten te bereiken. Gebruik daarvoor alle middelen die je ter beschikking hebt:

  • Flyers zijn een vrij goedkope oplossing om gasten in een ruime regio te bereiken
  • Plaats je bedrijf op Google om ook online gevonden te worden
  • Maak een (eenvoudige) website om je concept en menu te promoten
  • Zet in op social media
  • Organiseer een openingsactie en/of -feest waarbij je een tijdelijke korting geeft.

Twee voorbeelden van onze ondernemers:

  • Bij de opening van Biej de Meule was er tijdelijk een extra voordelig gezinsmenu beschikbaar
  • Andy koos er dan weer voor om tijdens de openingsmaand van Het Friethuys om een portie friet met 4 snacks aan een voordelige prijs aan te bieden.

Zo’n acties zorgen voor extra animo. Op zoek naar nog meer inspiratie? Hier heb je nog eens 10+ acties om meer gasten in je horecazaak te krijgen.

Afbeelding
Zo begin je een eigen cafetaria - tips & tricks voor ondernemers

 

Extra tips aan nieuwe cafetaria-eigenaars

Tot slot, hebben zowel Gwenny en Rob als Andy advies voor beginnende cafetaria-uitbaters.

Gwenny & Rob, van Biej de Meule:

“Begin slim en beperk het risico. "Natuurlijk moet je voldoende in je zaak investeren, maar hou je budget in de gaten. Investeer net genoeg om je gasten een mooie ervaring te kunnen bieden. Leuke snufjes en extra’s kan je later nog kopen als je zeker bent dat je zaak voldoende geld opbrengt. Daarnaast moet je voldoende stilstaan bij het people management. Het is iets dat je meestal nog moet leren, maar wees gerust: je leert dat snel. Ook al is het soms met vallen en opstaan.”

Andy, van Het Friethuys:

Ook Andy vindt dat je in het begin beter wat korter op de bal speelt. “Denk goed na over je strategie en de locatie voor je start. Waar begin ik mee? Heb ik een strategisch voordeel als ik ook aan huis lever? Zorg dat je alle zaken - en zeker je personeel - goed omringt, opvolgt en snel keuzes durft te maken. Maar het allerbelangrijkste: denken is belangrijk, maar overdenken niet. Gewoon doen!”

Afbeelding
Extra tips - cafetaria-eigenaars

 

Serveer de lekkerste snacks van Nederland in je cafetaria

Je keuze voor een leverancier bepaalt ook het succes van je zaak. Je kan alleen smaakvolle gerechten aanbieden, als je ingrediënten en snacks van goede kwaliteit aanschaft. Het grote voordeel van de snacks van Van Geloven? Naast de kwaliteit, geniet je mee van de naamsbekendheid.

Bij Van Geloven vind je ook het grootste - en meest krokante - aanbod van snacks in Nederland. Keuze genoeg om de gasten van je cafetaria of snackbar te verwennen.

Ben jij klaar om in de voetsporen van Andy, Gwenny en Rob te treden, en zelf een cafetaria te beginnen?

Ontdek al onze snacks