10+ acties om meer gasten in je horecazaak te krijgen

Ondernemen Horeca
Laat je horecazaak bruisen van gezelligheid. Met deze slimme tips en effectieve acties trek je meer gasten naar je zaak dan ooit tevoren.
Horeca acties om je zaak onweerstaanbaar te maken

Als horeca-ondernemer weet je dat je zaak niet vanzelf volloopt. Het seizoen, het weer, lokale evenementen en gebeurtenissen, het tijdstip…  er zijn veel factoren die het aantal gasten beïnvloeden. Soms lijkt er zelfs helemaal geen verklaring voor te zijn. Drukke momenten wisselen nu eenmaal af met mindere. Dat is lastig. Zeker als je voorraden aangevuld zijn en je personeel klaar staat om iedereen te bedienen.

Daarom vind je in dit artikel inspiratie voor enkele leuke en succesvolle acties die jij kan ondernemen. Zo krijg je meer controle en trek je zowel nieuwe, als bestaande gasten aan. Welke actie voor jou werkt, hangt natuurlijk af van waar je zaak zich bevindt, wie je doelgroep is en meer, maar de beste manier om daarachter te komen, is gewoon aan de slag gaan.

Ontdek nog meer tips en voordelen voor je horecazaak.
Word gratis lid van Snack Extra

Afbeelding
Snack Extra - voordelen voor horecaondernemers

 

Val op, online & offline

Werk aan de uitstraling van je horecazaak

Zorg dat je zaak opvalt in het straatbeeld. Investeer in nieuwe parasols, een kleurrijk terras of trek de aandacht met een opvallend stoepbord. Je kan nog een stap verder gaan door uit te pakken met een raam- of gevelschildering. Hoe beter je eruit springt, hoe groter de kans dat nieuwe gasten hun weg naar je vinden.

Zorg voor een eyecatcher

Opvallen doe je niet enkel buiten. Ook je interieur verdient aandacht. Dat kan met een échte eyecatcher, een element in je interieur dat opvalt. Een groene muur met planten, een indoor waterval, opvallende kunst of digitale schermen. Kleurrijke stoelen, neon-verlichting, … je kan vast wel iets bedenken dat zó opvalt in je zaak dat je gasten erover spreken.

Maar ook een kleine aanpassing aan je interieur kan al een groot verschil maken. Zorg voor een gezellige of creatieve setting, zo maak je je zaak extra uitnodigend en gezellig en blijven je gasten langer hangen.

Bonus: veel gasten trekken een leuke foto voor hun socials als je zaak er top uitziet. Zo maakt je interieur haast vanzelf reclame voor je zaak.

Afbeelding
Zorg voor een eyecatcher in het interieur van je horecazaak

 

Deel je playlist op Spotify

Zijn je gasten fan van de muziek die je opzet, of heb je met zorg een muzieklijst samengesteld die perfect bij je horecazaak past? Vernoem de lijst naar je zaak, vermeld het op je menu en deel je playlist op je social media. Ideaal om onder de aandacht te blijven bij je gasten zonder dat het je iets kost. Veel hippe koffiezaken passen dit al toe, al zie je steeds meer cocktailbars, sterrenrestaurants en ketens hetzelfde doen.

Geef een ik-woon-vlakbij korting

Beter een goede buur, dan een verre vriend. Mensen die in je buurt wonen, hebben je zaak ongetwijfeld al opgemerkt. Overtuig ze om eens langs te komen met een speciale ik-woon-vlakbij korting. Enkel geldig voor gasten die in dezelfde straat of wijk wonen. Eenmaal in je zaak, is het makkelijk om aan upselling te doen.

Sponsor lokale evenementen en verenigingen

Wordt er in jouw omgeving weleens een lokale wielerwedstrijd, een buurtfeest of ander evenement georganiseerd? Probeer hier dan op in te haken. Je kan ook lokale sport- en hobbyclubs sponsoren of verenigingen uitnodigen om hun vergadering in jouw zaak te laten plaatsvinden.

 

Zorg voor animo in je horecazaak

Organiseer een themadag of -avond

Een klassieke actie waar je alle kanten mee uit kan. Organiseer eens een dag of avond met een bepaald thema. Zo creëer je meteen een leuke sfeer en trek je nieuwe gasten aan. Je denkt al snel aan een Mexicaanse of Italiaanse avond met bijbehorende snacks, maar er zijn nog meer mogelijkheden:

  • Laat gasten hun kennis testen tijdens een quiz. Dat is een leuke manier om nieuwe gasten aan te trekken en bestaande gasten te vermaken. Het is geen geheim dat quizzers graag borrelen, voorzie dus zeker een aangepaste borrelkaart. En vergeet niet om een prijs uit te reiken aan het team met de meeste consumpties!
  • Doe eens gek en organiseer een eetwedstrijd. Wie kan de meeste frikandellen of bitterballen opeten? Zo’n evenement wakkert de competitie onder je gasten aan en zorgt voor extra animo tijdens een buurtfeest, kermis of carnaval.
  • Nog meer ideeën? Wat dacht je van live muziek, stand-up comedy, karaoke, … Laat je creativiteit los, je kan vast nog extra evenementen bedenken die bij jouw horecazaak en je gasten passen.

Geef je horecazaak een dag uit handen

Misschien woont er wel een bekende Nederlander in de buurt? Of ken je een sterrenchef, sommelier, bevriende brouwer of kunstenaar? Laat hem of haar jouw zaak een dagje of een weekend overnemen. Dat kan gaan van een specifieke menukaart samenstellen met zijn/haar favoriete snacks, gerechten en drankjes tot effectief een hele avond mee achter de bar staan. Vergeet je muziek, en zelfs je aankleding, niet af te stemmen op de persoon!

Dit soort samenwerkingen werkt ontzettend goed. Het is uniek en beperkt in tijd. Je móet er op dat moment gewoon bijzijn. Zo’n samenwerking werkt trouwens in twee richtingen: jullie doen beroep op elkaars netwerk.

Afbeelding
Organiseer workshops of meetings in je horecazaak

 

Organiseer workshops tijdens rustige momenten

Workshops zijn een goed alternatief om als horecazaak iets bij te verdienen en extra gasten in je zaak te krijgen. Dat gaat van kooklessen tot cocktailworkshops. Heeft jouw zaak een specialiteit of een topgerecht? Dan kan je daarmee aan de slag. Geef je liever geen workshops? Dan ken je misschien mensen die jouw zaak kunnen gebruiken voor hun workshops. Je kan je zaak overdag of tijdens sluitingsdagen ook verhuren als vergaderruimte aan bedrijven in je buurt.

 

Denk aan je doelgroep

Zorg dat iedereen zich welkom voelt

Het is altijd slim om iedereen zich welkom te doen voelen in je zaak. Heb je al vegetarische of vegan opties op je menukaart staan? Kunnen mensen met een rolstoel of kinderwagen gemakkelijk binnen? Over kinderwagens gesproken, denk ook aan de kleinste gasten. Met een kindermenu, wat kleurplaten en potloden en bij mooi weer misschien zelfs een springkasteel, scoor je bij de ouders. Met als gevolg dat ze vast terugkomen en bevriende koppels met kinderen meebrengen.

Vergeet zeker niet aan te kondigen dat je al deze opties aanbiedt. Op je website, social media en op Google. Mensen met een beperking, met allergieën of die in grote groep/met kinderen op stap gaan, zoeken vaak op voorhand een leuk adresje uit, waar ze zeker terecht kunnen.

Beloon je trouwe gasten

Stel een loyaliteitsprogramma op voor je (terugkerende) gasten. Het bekendste voorbeeld is een spaarkaart of puntensysteem waarbij je gast korting of een gratis snack verdient.

Je kan zelfs nog een stap verder gaan. Geef je gasten inspraak. Laat ze de suggestie van de week of het bier van de maand kiezen, of vernoem gerechten naar je gasten. Die ene gast die altijd dat gekke sausje bij zijn/haar tosti wil, zet het op de kaart onder zijn of haar naam!

Tip: Introduceer de ‘bring-a-friend’ korting. Zo krijgen je vaste gasten de kans om vrienden korting te geven. Vinden ze vast leuk en het motiveert hen om nieuwe gasten uit te nodigen.

Vier de verjaardag van je gasten

Is een gast jarig, geef ze dan een gratis portie minisnacks. Steek de verjaardag ook meteen in je klantenbestand en zorg dat ze volgend jaar een automatisch bericht krijgen, inclusief een bon voor gratis drankje. Dan hebben ze meteen een reden om terug te komen.

Afbeelding
Creatief met minisnacks - organiseer een proefavond

 

Laat je gasten proeven

Je hebt vast een bakker, slager, traiteur, wijn- of drankenhandelaar in de buurt. Maak gebruik van lokale leveranciers en organiseer samen een proefavond. Hierdoor trek je niet alleen nieuwe gasten aan, maar steun je ook de lokale economie. Plus, die handelaars hebben allemaal een eigen netwerk dat ze vast ook uitnodigen.

 

Aan de slag met je menu

Voorzie een lunch- en avondformule

Sommige gasten nemen graag hun tijd om de menukaart te bestuderen, maar een groot aantal bezoekers wil liever snel beslissen. Stel daarom een (voordelig) lunch- en avondmenu op, dan hoeven ze niet lang na te denken. Onweerstaanbare menu deals ken je uit snackbars en cafetaria’s, maar kan je ook toepassen in jouw horecazaak. Goed uitgedachte combi-deals helpen je om tijdens drukke momenten de bestellingen te stroomlijnen. Zeker de moeite om eens uit te proberen!

Werk met tijdelijke promoties

Mensen houden nu eenmaal van kortingen en promoties. Daar speel je als horeca-ondernemer best slim op in. Wat dacht je van een gratis dessert bij een tweegangenmenu of een portie Borrelmaatjes vanaf 4 biertjes. Beperk je promoties in tijd, zodat je gasten het gevoel hebben dat ze er nú van moeten profiteren.

Zet zeker je populaire snacks op zo’n manier in de kijker door het jaar heen, om je gasten een extra reden te geven om vaak langs te komen.

Afbeelding
Nieuwe snacks & gerechten trekken nieuwe gasten aan I Horeca tips

 

Pas regelmatig je menu aan

Houd je menu interessant door regelmatig nieuwe gerechten toe te voegen aan je kaart. Zo blijven bestaande gasten terugkomen en maak je kans om met je nieuwe weeksuggestie, nieuwe gasten aan te trekken. Werk met seizoensgebonden gerechten, dan herwerk je automatisch je menu.

Tip: De manier waarop je je menukaart indeelt, speelt een rol. Scoor met je menu dankzij menu engineering.

Werk een tasting menu uit

Je hebt vast een aantal gerechten of snacks die het net iets minder goed doen. Vaak omdat ze minder bekend zijn. Met een tasting menu krijgen je gasten de kans om één of meerdere gerechten uit te proberen. Je serveert alles in kleinere porties, leuk om te proeven en te delen. Zo verras je jouw gasten op een originele manier.

Tip: Heb je snacktoppers die het altijd goed doen? Laat je gasten weten dat die populaire snack nu ook besteld kan worden om mee te nemen. Als je aan afhalen begint, let op dat je even nagaat hoe je takeaway goed organiseert.

Kies voor één specialiteit

Wil je niet de hele tijd je menu aanpassen? Kies dan één iets en doe het heel erg goed. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig na de vorige tips, maar deze strategie kan wel degelijk werken in de horeca. Zorg dat je één of twee (type) gerechten perfect beheerst, zoals loaded snacks of een broodje kroket, en bouw je hele menu en concept rond dit gerecht. Zo weten je gasten dat ze daarvoor bij jou moeten zijn, en dat gaat rond als een lopend vuurtje.

Tip: Wat je ook doet, maak er reclame voor. Het zou jammer zijn om een originele thema-avond te organiseren of een nieuw gerecht op je kaart te zetten, terwijl niemand weet dat je dat doet. Verhoog de kans op succes en communiceer op voorhand met je gasten.

 

Snacks om voor terug te komen

Hopelijk inspireert dit artikel je tot het nemen van acties die bijdragen tot de groei van je horecazaak. Geef je gasten een extra reden om terug te komen dankzij de kwalitatieve en bekende snacks van Van Geloven.

Wist je dat je naast het grootste aanbod aan snacks, bij Van Geloven ook regelmatig tips en inzichten en inspirerende recepten krijgt?

Ontdek alle snacks