De borrelkaart: tips voor een topterras

Borrelen Terras Fastservice Horeca
Vanaf de eerste zonnestralen merk je het al, een gezellig terras is de place to be. Maar hoe zorg je er nu voor dat al die gasten op jouw terras belanden én dat ze lekker lang blijven hangen. Het geheim? Een slimme borrelkaart, afgestemd op het terrasseizoen.
Borrelkaart I Tips voor een succesvol terras in de zomer I Horeca & Cafetaria

Buiten is het nieuwe binnen. Het succes van een horecaterras

Veel hospitalitykenners en –liefhebbers zijn het erover eens: buiten is even belangrijk als binnen. Een goed terrasseizoen kan je hele jaar maken. Daarom maken steeds meer cafetaria- en horecaondernemers van hun terras het verlengstuk van hun zaak. Inclusief comfortabele kussens, mooi meubilair en gezellige zithoeken.

Hoe zorg je er nu voor dat je al die mensen op je terras krijgt? Nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat je gasten genieten in het zonnetje en meer bestellen dan dat ene kopje koffie of die snelle lunch?

Er zijn alvast twee ingrediënten voor een succesvol terrasseizoen: een slimme borrelkaart en een gezellig terras.

Stel je borrelkaart op punt

Een goed terrasmenu of slimme borrelkaart voor je restaurant, cafetaria of horecazaak opstellen is eigenlijk een kunstvorm. Je zoekt immers naar de perfecte balans tussen de juiste drankjes en hapjes, zonder je gasten te overdonderen met eindeloos veel opties.

Afbeelding
Tips voor terrasmenu en borrelkaart I Horeca & Cafetaria

Een aantal vuistregels die je best in je achterhoofd houdt:

  • Beperk het aantal gerechten op je terraskaart
  • Zet je populairste gerechten in de kijker
  • Help je gasten kiezen met menudeals, combo’s en beerpairings

Beperk de opties op je terras- en borrelkaart

Keuzestress bestaat echt. Je gasten willen vooral luieren en genieten op je terras, en geen te lange kaart doorploeteren. Kiezen is verliezen, en bovendien riskeer je dat ze voor de vertrouwde opties kiezen. Ga dus voor een eenvoudige, snel scanbare terraskaart. Zorg voor een goede basis met al je toppers én voor bijpassende dranken en borrelsnacks. Zo blijf je herkenbaar voor je vaste gasten, maar heeft iedereen toch een reden om regelmatig terug te komen.

             Voorzie steeds één of twee vegetarische opties op je kaart. Er zijn voldoende vegetarische snacks om uit te kiezen.

Help je gasten met kiezen

Deals, combo’s en beerpairings zijn een handige manier om aan upselling te doen. Stel je het volgende voor: je gast heeft zin in fris blond biertje en ziet dat hij daarmee recht heeft op een voordelige portie Borrelmaatjes® De kans is groot dat je gast dat niet aan zich zal laten voorbij gaan.

Het werkt pas echt goed als je personeel - of de borrelkaart - vermeldt waarom beide perfect bij elkaar passen. Heb  je daar hulp bij nodig? Lees dan zeker onze tips rond beerpairing.

Je borrelkaart en je personeel spelen de hoofdrol bij het succes van je deals en de verkoop van toppers. Vertel je verhaal, geef extra uitleg en tips en doe pro-actief suggesties.

Zoek je naar nieuwe toppers voor je borrelkaart?

Ontdek ons uitgebreide assortiment snacks

Werk je menukaart mooi af

Het oog wil ook wat, natuurlijk. Nu je klaar bent met de inhoud, is het tijd om je borrelkaart in een leuk jasje te steken. Van een mooie menukaart loopt het water zo de mond in.

Afbeelding
Borrelkaart terrasmenu ontwerpen I Horeca & Cafetaria

Denk daarom na over:

  • De vormgeving en foto’s: zet die combi’s zo aantrekkelijk mogelijk op de foto, zodat gasten op ideeën gebracht worden. Denk aan een foto van een uitgebreide borrelplank, met een fles wijn in een wijnkoeler ernaast. Je beïnvloedt mensen met beeld. En je laat ze zien hoe het nóg lekkerder kan.
  • Pas je kaart ook aan de stijl en sfeer van je terras aan. Ga voor (gerecycleerd) karton, hout, traditioneel geplastificeerd, volledig digitaal of nog helemaal iets anders. Ook met de grootte kan je spelen, denk aan een standaard A4-formaat of zo klein als een onderlegger.

Laat je helemaal gaan, maar zorg dat bovenal dat je borrelkaart makkelijk hanteerbaar en leesbaar is.

Het concept storytelling ken je vast, maar wist je dat je dat ook kan toepassen op je kaart? Je hebt zelfs verschillende mogelijkheden. Vertel letterlijk het verhaal van je zaak: hoe lang bestaan jullie op, wat is jullie passie of missie, … neem je gasten mee in het verhaal van jouw zaak.

Laatste tip: twijfel je aan iets, maak twee versies die je na elkaar een maand uitprobeert. Als je gasten voldoende constant is, ontdek je welke borrelkaart voor de hoogste omzet zorgt.

Zo maak van je terras een succes

De snelste manieren om je terras te laten renderen, is door extra eetmomenten te voorzien, de juiste doelgroep(en) aan te spreken en je terrasseizoen te verlengen. We hebben onze beste tips en recepten voor je verzameld op de themapagina: terrasseizoen, maar we vatten het graag kort voor je samen:

Zorg voor extra eetmomenten op het terras

Ga na welke extra eetmomenten je kan aanbieden op je terras. Van ontbijt en brunch, tot lunch, high tea en high fry. Of wat dacht je van een snelle hap tussendoor, een snack om mee te nemen of after work drinks en happy hour? Een terras geeft je nieuwe mogelijkheden om op in te spelen.

Afbeelding
Hapjes en snacks voor op het terras I Horeca & Cafetaria

Spreek met je terras de juiste doelgroep aan

Bevindt je terras zich in een trendy wijk, dan kan je de beschikbare plaatsen maximaliseren met hoge en lage tafels. Trek je vooral veel ouders met jonge kinderen, voorzie je best wat meer ruimte langs de rand van je terras, bijvoorbeeld voor buggy’s en kinderwagens. Zorg in elk geval dat je weet wie je doelgroep is en hou daar rekening mee bij het opstellen en inrichten van je terras.

Zien eten, doet eten

Zien eten, doet eten”. Het is een wijsheid die klopt als een bus. Geef je gasten die lekker in het zonnetje zitten een reden om niet op te staan. Zien ze andere mensen hapjes van je borrelkaart bestellen, dan zullen ze niet te lang twijfelen. Wakker die verleiding extra aan door:

  • strategisch met borrelplanken of bittergarnituur in het blikveld van andere tafels te lopen.
  • niet te wachten op een eerste bestellingen om alvast bitterballen te bakken, en laat de geur zijn werk doen.
  • zelf de eerste stap te zetten door rond de borreltijd een kleine snack uit te delen. Eén hap smaakt altijd naar meer.

Van Geloven als partner voor je terrasseizoen

Om je gasten goed te onthalen is een goede borrelkaart belangrijk. Even belangrijk is de kwaliteit van je bittergarnituur en snacks. Bij Van Geloven ben je aan het juiste adres.

Stel met de hulp van ons uitgebreid assortiment een top-of-the-bill borrelkaart samen, waar je gasten hun honger met veel genoegen mee stillen. Of je nu kiest voor ‘gewone’ snacks, volledige borrelplanken met ‘haute friture’ en kazen van de buurtondernemer, of een vega-vriendelijke vriendenplank XXL .

Noem het comfort food, finger food of plaats het onder het kopje ‘voor de lekkere trek’ en je hebt, zeker rond vier uur, de aandacht van de gasten. Ontdek het meest complete assortiment voor het terras van jouw cafetaria of horecazaak.

Bekijk het assortiment