Zo kies je de juiste snacks voor je cafetaria

Ondernemen Fastservice
Welke snacks zet je op je menu? Er zijn voortdurend nieuwe trends en snacks op de markt. Speel je daar op in? Of net niet? In dit artikel delen we enkele tips voor je inkoopproces en het kiezen van de juiste snacks.
De juiste snacks voor je cafetaria kiezen?

Tenzij je een nieuwe cafetaria start, bied je al een assortiment snacks aan je gasten aan. Daaraan sleutelen, vergt tijd en heeft ook gevolgen voor je (gedrukte) menu’s, prijsborden en kassasysteem. Dat doe je echt niet elke week.

Toch is het slim om regelmatig je menu kritisch te bekijken. Welke snacks worden amper besteld? Zijn er nieuwe trends om op in te spelen? Een goed menu is vaker in beweging dan je denkt. Maar hoe selecteer je dan nieuwe snacks die goed bij je zaak passen? Lees verder en ontdek hoe een goed inkoopproces eruit ziet en waar je het beste rekening mee kunt houden bij het kiezen.

Ben je op zoek naar nieuwe snacks? Bekijk dan zeker ons uitgebreide assortiment snacks voor professionals.

“Het assortiment in een horecazaak groeit geleidelijk doorheen de tijd. Bestaande zaken hebben gemiddeld een (wisselend) aanbod van 50 snacks, terwijl nieuwe zaken vaak starten met een beperkt aantal.”

Het inkoopproces - een overzicht

Het inkoopproces van een cafetaria verloopt meestal in 5 stappen:

 • Kies op basis van je menu de ingrediënten, producten en snacks die je nodig hebt
 • Leg per item vast wat je precies nodig hebt (denk aan hoeveelheid, houdbaarheid, bereid of onbereid, …)
 • Vergelijk en kies vervolgens een leverancier - of contacteer je vaste leverancier
 • Plaats je bestelling
 • Neem de goederen in ontvangst tijdens de levering

Tip: Als zesde stap kun je het beste af en toe je proces nalopen. Zo kan je bijvoorbeeld je food waste beperken door je hoeveelheden in kaart te brengen en beter in te schatten. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Weten welke snacks je wil kopen, begint natuurlijk bij je menu. En wat je op je menu zet, begint bij je gasten en de visie op je zaak. Heb je gasten die graag iets nieuws uitproberen? Of kiezen ze steevast voor de populairste snacks. Ook de regio waarin je actief bent, heeft invloed op je keuzes. In stedelijke context doen vegetarische snacks het vaak erg goed, terwijl je wat verder van de stad meer succes hebt met de klassiekers. Hou zaken als je regio, je doelgroep en je concept altijd in je achterhoofd als je producten inkoopt.

Afbeelding
Ken je doelgroep - tips voor cafeteria door Van Geloven

 

Een aantal vragen om jezelf te stellen:

 • Wie zijn je gasten? Wat zijn hun voorkeuren en budgetten? Kiezen ze voor klassiek? Dan kun je de kroketten, frikandellen en kaassoufflés beter niet links laten liggen. Hebben ze een voorkeur voor afhalen of eten ze liever ter plaatse? Het zijn allemaal factoren die meespelen bij de keuze voor jouw snack assortiment.
 • Welke richting wil je uit met je zaak? Wat is je concept, je stijl? Volg je de seizoenen of bied je het hele jaar door hetzelfde aan? Speel je in op lokale evenementen, of organiseer je zelf iets?
 • Hoeveel marge wil je realiseren? Schat in wat je menu je kost om te bereiden en hoeveel je dan moet vragen om winst te maken.

Tip: Luister naar je medewerkers. Hoe maak je hun werk gemakkelijker? Wat vinden zij belangrijk? Zorg dat je personeel, die alles moet klaarmaken, tevreden is met de geleverde goederen en op goede voet staat met de leverancier.

Een snack kiezen, waar hou je rekening mee?

Beurzen zijn vaak het ideale moment om nieuwe snacks te leren kennen, maar wat zorgt ervoor dat je uit de vele soorten snacks de ene in je assortiment opneemt en de andere niet? Hieronder delen we een aantal zaken om bij stil te staan.

De snack past bij jou en je cafetaria

 • De snack is innovatief en onderscheidend genoeg ten opzichte van je huidige aanbod.
 • Je bent zelf tevreden met de smaak (knapperigheid en textuur) en kwaliteit.
 • De smaak past bij de verwachtingen en eetmomenten van je gasten.

Tip: Het oog wil ook wat. Of je nu kiest voor iets nieuws of niet, bekijk deze tips om je snacks en gerechten mooi te presenteren.

Afbeelding
Loaded snacks - Van Geloven

 

Je kan de snack op verschillende manieren inzetten

Je wil natuurlijk dat je snacks goed verkopen. Elke snack op je menu - hoe klein ook - ondersteunt jouw cafetaria financieel.

Je kiest het beste voor snacks die je tijdens verschillende eetmomenten, of op verschillende manieren kan inzetten. Sommige snacks kan je ook makkelijk pimpen en er heerlijke loaded snacks mee maken. Veel gasten zijn bereid om extra te betalen voor die extra creativiteit, kwaliteit en beleving.

Tip: Wist je dat je met je Snack Extra-account gratis promotiemateriaal kan bestellen in de webshop?

Afbeelding
Verpakkingen en uitserveerbakjes - Kipfingers & Kippets

 

Extra factoren om rekening mee te houden

 • Houdbaarheidhoe lang blijven je snacks goed? Voor snacks met een hoog verbruik én goede houdbaarheid is het slim om een reservevoorraad aan te leggen. Ook voor nieuwe snacks is houdbaarheid belangrijk. Kennen ze een moeilijke start? Dan hoef je ze niet onmiddellijk weg te gooien. Het voordeel van frituursnacks is dat je op vlak van houdbaarheid meestal goed zit.
 • Verpakking: hierboven stond het al even vermeld, maar een leuke verpakking kan bijdragen aan het succes van een snack. Krijg je bij die nieuwe snack van je leverancier ook een leuk doosje of korting op serveerschalen, borden of borrelplanken?
 • Trends: trends komen en gaan. Hou ze als ondernemer goed in de gaten en weet wat er leeft bij je gasten. Een snack die inspeelt op een trend kan je zaak een flinke boost geven.

De juiste leverancier

Je kiest een snack, maar ook een leverancier. En een goede leverancier:

 • Denkt met jou mee en helpt je mee je gasten te overtuigen.
 • Investeert tijd en moeite in de klantrelatie én in innovatieve producten.
 • Is duidelijk over prijzen en productinformatie.
 • Is vlot bereikbaar, online en offline.

“Een nieuwe snack is pas succesvol als ze voldoende bekend is bij je gasten (naamsbekendheid). Zeker nu meer gasten via de website of telefonisch bestellen en niet altijd fysiek in de zaak komen, is dat belangrijk. Daarom is het essentieel dat een leverancier meehelpt om vraag te creëren bij de gasten. Cora van Mora is daar een mooi voorbeeld van.”

 

Wil je nog meer praktische tips en voordelen voor cafetaria-ondernemers zoals jij?

Word gratis lid van Snack Extra
 

Deze ondernemers kiezen bewust

Er zijn ondernemers zoals jij, die heel bewust met hun menu bezig zijn. Ze kiezen bewust voor een specifieke snack en slagen er op die manier in om zich te onderscheiden. Laat je inspireren door hun verhalen:

Kiezen voor Van Geloven is kiezen voor heerlijke snacks.

Bij Van Geloven ben je in goede handen: Mora, Van Dobben en Souflesse zijn merken die je gasten kennen, vertrouwen en goed kunnen smaken. Wist je dat je naast het grootste aanbod aan snacks, bij Van Geloven ook regelmatig tips en inzichten en inspirerende recepten krijgt? We denken heel graag met je mee.

Ontdek alle snacks