Met deze gouden tips voor je kindermenukaart scoor je bij groot en klein.

Ondernemen Horeca
Bezorg de kinderen van je gasten een onvergetelijke ervaring en win daarmee de harten van hun ouders. Hieronder lees je hoe je een succesvolle kindermenukaart opstelt voor jouw zaak.
Tips voor een kindermenukaart - cafetaria & horeca

Met kinderen naar een restaurant gaan, het is soms een heel avontuur. Je weet nooit of ze rustig of druk zijn, of ze kieskeurige eters of net alleseters zijn. Kinderen zijn een unieke doelgroep met specifieke behoeften. En daar kan jij als ondernemer op inspelen.

Kinderen zijn de gasten van morgen

Kinderen vormen een belangrijke doelgroep voor horecaondernemers. Tevreden ouders komen vaak terug, en bevelen je zaak aan. Meer nog, als je erin slaagt om de ouders regelmatig te laten terugkomen, creëer je misschien wel een traditie. Met een grote kans dat de kinderen - eenmaal opgegroeid - die traditie in stand houden. Scoren bij jonge gasten is dus een uitgelezen kans om aan klantenbinding te doen.

Vergeet alleen niet dat de behoeften en voorkeuren van kinderen door de tijd veranderen. Denk na over welke leeftijdsgroep het vaakst jouw zaak of cafetaria komt. Speel vervolgens in op de wensen van verschillende leeftijdsgroepen, zoals kleurrijke en speelse gerechten voor de kleintjes tot meer avontuurlijke en trendy opties voor tieners.

Nog meer tips en inspiratie op maat van horecaondernemers vind je op Snack Extra.
Word gratis lid van Snack Extra

Hoe kindvriendelijk is je zaak?

Gemak en comfort zijn belangrijk als het gaat om kinderen (en hun ouders). Kunnen mensen gemakkelijk je zaak binnenlopen en aan tafel gaan zonder dat ze allerlei spullen moeten meesjouwen? Loop eens door je eigen zaak en controleer het volgende:

  • Kunnen gasten met een kinderwagen gemakkelijk binnen en buiten?
  • Heb je alles wat nodig is, zoals een kinderstoel en kindvriendelijk bestek en bekers?
  • Heeft je personeel aandacht voor de kinderen van je gasten?

Een kindermenukaart opstellen is slechts één onderdeel van een kindvriendelijke zaak. Het zou jammer zijn om uit te pakken met een kindermenu, terwijl je niet over een kinderstoel beschikt.

Tip: Vergeet niet om een plek te voorzien om baby’s te verschonen.

Hoe kindvriendelijk je zaak is, is trouwens heel snel te achterhalen. Je kent vast ouders met kinderen van verschillende leeftijden. Nodig ze eens uit om in je zaak te eten in ruil voor feedback.

Zo zorg je voor een goede kindermenukaart

Wil je gasten met kinderen aantrekken? Dan hoort daar een doordachte menukaart voor kinderen bij. Stel jezelf de volgende vragen:

Maak je een aparte kindermenukaart of zet je alles op één kaart?

Een aparte kindermenukaart is duidelijk en laat kinderen toe om zelf keuzes te maken. Ze voelen zich een echte gast in jouw zaak. Bovendien geeft het jou meer vrijheid in de vormgeving van de kaart. Je hoeft daarbij niet meteen aan een kinderachtige kaart met veel afbeeldingen te denken. Je kunt bijvoorbeeld een kindermenukaart opmaken die lijkt op je reguliere kaart, maar met wat meer uitleg over complexe gerechten en onbekende ingrediënten.

Een aparte kinderkaart zorgt er ook voor dat volwassen gasten niet ‘per ongeluk’ een kindermenu bestellen, aangezien dit niet op de reguliere kaart staat.

Ga je toch voor één menukaart? Zorg dan voor duidelijke informatie over de kindergerechten. Dit kan bijvoorbeeld door een aparte sectie of pagina voor kinderen toe te voegen, waar je de kindermenu's en specifieke opmerkingen voor ouders vermeldt.

Afbeelding
Tips en inspiratie voor gerechten op je kindermenu - cafetaria & horeca

 

Ga je voor een apart kindermenu of voor porties op kinderformaat?

Een aantal aparte gerechten voor kinderen voorzien, is vaak de gemakkelijkste keuze. Het is duidelijk, maar het mag iets meer zijn dan een klassieke spaghetti bolognaise of friet met frikandel. Je menukaart is de spiegel van je zaak. Trek het karakter en de eigenheid van je zaak dan ook door naar de gerechten die je aan kinderen serveert.

Wil je liever het aantal verschillende gerechten beperken? Bied dan kleinere porties aan voor de kleinste gasten. Het kan soms wat zoeken zijn naar de juiste portie voor kinderen. Bij twijfel, kies dan voor halve porties maar laat toe om (gratis) bij te vragen. Lekker makkelijk voor je team, en zo beperk je jouw food waste.

Tegen welke prijs bied je de gerechten aan?

Houd de prijzen van je kindermenu zo betaalbaar mogelijk. Dit maakt het aantrekkelijk voor ouders om hun kinderen mee te brengen en vergroot de kans op een herhaalbezoek. De foodcost van een halve portie is wellicht wat hoger dan de helft van die van de volledige portie. Maar het is gemakkelijk te communiceren, werkt snel en zorgt voor minder gedoe. Dat is ook wat waard.

Tip: Reken alles goed uit. Vaak kan je een slimme menu deal opstellen, die scherpgeprijsd is voor je gasten en nog steeds winstgevend is voor jouw cafetaria of horecazaak.

Afbeelding
Kinder menu deals - cafetaria & horeca

 

Wat met allergieën en dieetwensen?

Vergeet niet om rekening te houden met allergieën en dieetwensen. Ook de kleinste gasten worden hiermee geconfronteerd. Geef duidelijke informatie over de ingrediënten en eventuele allergenen in de gerechten. Probeer ook steeds vegetarische, gluten- of lactosevrije alternatieven aan te bieden.

Tip: Met je Snack Extra-account beschik je altijd snel over de (actuele) ingrediëntendeclaraties van je favoriete snacks. Ga naar Snack Extra →

Presentatie en lekkere gerechten

Presenteer je kindergerechten op een creatieve manier of geef ze een leuke naam. Het zorgt voor extra animo en valt gegarandeerd in de smaak. Dat hoeft niet eens veel extra werk te zijn. Zelfs met typische Nederlandse snacks, kan je snel en gemakkelijk aan de slag. Extra leuk tijdens speciale gelegenheden.

Afbeelding
Thematische presentatie snacks - Inspiratie voor kindermenu - cafetaria & horeca

 

Wat dacht je van:

  1. De Frikandel Vuurpijl
  2. De Ragoezi Sinterklaas mijter
  3. De Halloween Freaky Frikandel
  4. De Halloween heksenbezem van frikandel

Het is simpel, maar het werkt. Dankzij een leuke naam zijn de kinderen extra enthousiast over het gerecht en over de ervaring in jouw cafetaria of horecazaak. Hou echter rekening met de leeftijd van de kinderen die bij jou over de vloer komen. Een veertienjarige zal minder enthousiast zijn over een piratenschat dan een achtjarige.

Trouwens, een mooi gepresenteerd gerecht valt ook bij je volwassen gasten in de smaak.

Haal alles uit je menukaart (en horecazaak)

Om de kindermenukaart nog aantrekkelijker te maken, kun je interactieve elementen toevoegen. Denk aan kleurplaten, puzzels of spelletjes die de kinderen kunnen invullen terwijl ze wachten op hun maaltijd.

Werk je niet met een aparte kaart? Voorzie dan voldoende entertainment in je zaak. Een speelhoek, de mogelijkheid om buiten te spelen. Je moet er wel de plaats voor hebben, maar zo kunnen de kinderen zich uitleven terwijl de ouders rustig genieten van hun maaltijd. Hoe meer iedereen op zijn gemak is, hoe groter de kans op een herhaalbezoek en goede mond-tot-mondreclame.

Goede communicatie met de ouders

Goede communicatie met ouders over je kindermenu is natuurlijk belangrijk. Communiceer niet enkel over de ingrediënten en eventuele argumenten maar help ouders bij het maken van een keuze. Geef proactief aanbevelingen en suggesties.

Daarnaast is het waardevol om feedback van ouders te verzamelen en te luisteren naar hun suggesties en opmerkingen. Dit helpt je om je kindermenu aan te passen en te verbeteren. Door open te staan voor feedback en actief te communiceren met ouders, kun je een positieve relatie opbouwen en hun vertrouwen winnen, wat resulteert in tevreden en trouwe gasten.

Afbeelding
Train je personeel om positief met kinderen om te gaan - cafetaria & horeca

 

Train je personeel om positief met kinderen om te gaan

Omgaan met (kleine) kinderen is een talent, maar je kan ook je onwennige personeelsleden een paar zaken bijleren:

  • Naast een gastvrije houding en ontvangst is het een goed idee om meteen bij aankomst te vragen naar extra benodigdheden, zoals een kinderstoel.
  • Behandel de kinderen als echte gasten. Sla ze zeker niet over bij het bestellen, tenzij de ouders dat zelf doen. Geef ze voldoende aandacht.
  • Geef gerust ook een compliment als ze hun bord hebben leeggegeten.

De lekkerste snacks voor alle leeftijden

Ga aan de slag met de tips uit dit artikel om de harten van je al je gasten te veroveren. Met ons breed en kwalitatief assortiment heb je altijd de lekkerste snacks om aan te bieden op je kindermenukaart.

Ontdek alle snacks