Typische Nederlandse snacks voor op je menukaart

Fastservice
Nergens ter wereld kunnen ze snacken zoals wij, in Nederland. Maar wat zijn nu typisch Nederlandse snacks? Je ontdekt ze allemaal in dit smakelijke artikel.
Typische Nederlandse Snacks  - Van Geloven

De Nederlandse snackcultuur is ontzettend uitgebreid en gevarieerd. Een krokante kroket, een frikandel speciaal of haring met uitjes. Het zijn slechts enkele voorbeelden waar we terecht trots op zijn.

Een rijke traditie

Een simpel gerecht kan net zo goed smaken. De traditionele, Nederlandse gerechten zijn eenvoudige gerechten zoals pap, Goudse kaas, snert, pannenkoeken en stamppot. Vroeger was de klassieke Nederlandse maaltijd een combinatie van aardappels, groente en vlees (een AGV’tje zeg maar), vaak gevolgd door soep en vla. Maar daar stopt het niet bij. Door de jaren heen bedachten we een hele reeks snacks en bittergarnituur. Liefst gefrituurd, want dat eet zo lekker weg tijdens het borrelen.

Vandaag hebben je gasten keuze uit zoveel soorten snacks, dat er zelfs nood was aan een heus “Nationaal Snack Handboek”. Een mooie poging om de Nederlandse snacks en aanverwante feiten en termen te documenteren. Dit artikel is natuurlijk geen handboek, maar je krijgt wel een overzicht van 5 oer-Nederlandse snackcategorieën in al hun varianten, inclusief serveer- en presentatietips. Helemaal op maat van je horecazaak en/of cafetaria.

Bitterballen

Bitterballen liggen aan de basis van de borrelcultuur. Een bitterbal werd lang geleden geserveerd bij een glas jenever of wijn, een ‘bittertje’. Die drankjes maakten gasten hongerig en dan was zo’n smakelijke bal meer dan welkom. Het is een typisch Nederlandse snack met een ragoutvulling, die je terugvindt op bijna iedere borrelkaart. Meestal serveer je er wat mosterd bij om te dippen.

Afbeelding
Bitterballen - een typisch Nederlandse Snack  - Van Geloven

 

Bitterballen zijn ontzettend populair in Nederland en België, maar ook in Suriname en Indonesië. Er zijn vandaag allerlei soorten bitterballen krijgen:

Weetje: Wist je dat de bitterbal sinds 2020 is toegevoegd aan de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland?

Wil je graag deze typisch Nederlandse snack aanbieden, maar toch je zaak onderscheiden van de concurrentie? Bekijk dan zeker deze gerechten voor wat extra inspiratie, van een bitterballenspies tot hippe bitterballen bowl of pintxos.

Kroketten

De kroket is - misschien nog meer dan de bitterbal - hét voorbeeld van de Nederlandse snackcultuur. Een kroket uit de muur halen, doe je dan ook enkel en alleen in ons land. Dat merk je aan het aantal nieuwe soorten kroketten die elk jaar op de markt komen.

Afbeelding
Kroketten - een typisch Nederlandse Snack  - Van Geloven

 

In ons assortiment is er meer dan genoeg keuze. Je vindt er maar liefst 49 kroketten, speciaal ontwikkeld voor ondernemers. Ken jij alle soorten?

Weetje: De term ‘kroket’ komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar deze snack croquette werd genoemd. In het woord ‘croquette’ zit het Franse woord croquer of ‘beet’ of ‘bijten’. Het oudste (bestaande) kroketrecept komt voor in een kookboek geschreven door François Massialot in de 17e eeuw.

Er zijn niet alleen verschillende soorten kroketten, je kan ze ook op verschillende manieren presenteren aan je gasten. Klassiek op een snee witbrood, met een portie friet of als loaded snack.

Ontdek al onze lekkere kroket-recepten voor extra inspiratie.

Frikandel

Het verhaal achter de frikandel (of ‘frikadel’) ken je misschien al: in 1954 moest Gerrit de Vries uit Dordrecht zijn populaire gehaktballen aanpassen door een wetswijziging. Omdat hij het recept niet wilde wijzigen, veranderde hij alleen de vorm. Rond werd plat. Dat was de eerste stap richting wat we nu een frikandel noemen. Ondertussen is de frikandel uitgegroeid tot de onbetwistbare koning onder de Nederlandse snacks.

Afbeelding
De frikandel - een typisch Nederlandse Snack  - Van Geloven

 

Er zijn enkele varianten van de frikandel die je gasten zeker moeten kennen:

Een frikandel speciaal ken je vast wel, maar er zijn nog heel wat mogelijkheden om je frikandel te pimpen. Verras je gasten met een van deze 15 originele recepten.

Kaassoufflé

Nog zo’n ouwe getrouwe Nederlandse snack is de kaassoufflé. Deze snack met romig gesmolten kaas in een krokant jasje staat op nummer 3 in de lijst van favoriete snacks voor cafetaria’s. Voor de echte kaasliefhebber onder je gasten is er de Souflesse, met zijn unieke vorm voor een gelijkmatige verdeling van de kaas en een heerlijke smaak bij elke hap. Ook van de kaassoufflé vind je meerdere varianten in ons assortiment:

Weetje: Hoewel het woord 'soufflé' zijn oorsprong vindt in het Frans, is de kaassoufflé een typisch Nederlandse snack. Een traditionele Franse soufflé bereid je op basis van eieren, terwijl de Nederlandse kaassoufflé gevuld is met smeuïge kaas in een knapperige korst.

Afbeelding
De kaassoufflé - een typisch Nederlandse Snack  - Van Geloven

De kaassoufflé is trouwens een heerlijke optie voor gasten die geen vlees eten. Al verovert een Souflesse baguette of een Souflesse kaas crunch wrap het hart van al je gasten. Op zoek naar meer inspiratie? Ontdek alle soufflé-gerechten!

Tip: Misschien niet helemaal een ‘soufflé’, maar wel o zo lekker: de Nacho Cheese bites van Mora.

Bamischijf

De bamischijf is de laatste populaire snack in dit overzicht. De gepaneerde ronde snack is gevuld met - de naam zegt het zelf - bami. Naast de traditionele vorm zijn er nog andere varianten zoals de bamibal en de bamihap, die soms een pittigere smaak hebben.

Afbeelding
 De bamischijf - een typisch Nederlandse Snack  - Van Geloven

 

Van de bamischijf bestaan er ook verschillende varianten. Zo zijn er:

Weetje: De oorsprong van de bamischijf ligt in Indonesië. In de jaren vijftig werden de eerste bamisnacks geïntroduceerd in Nederland. Het idee ontstond om restjes bami te verwerken tot balletjes (de bamibal), die werden gepaneerd en gefrituurd.

Op zoek naar de lekkerste snacks van Nederland?

Welke typische Nederlandse snacks verkiezen jouw gasten? Je vindt ze vast in ons uitgebreide assortiment voor professionals.

Bij Van Geloven vind je namelijk het grootste aanbod van snacks in Nederland. Meer nog, dat aanbod groeit ieder jaar. En daar zijn we trots op.

Ontdek al onze snacks